DELEGOINTI KANNATTAA!

Jokainen yritys on lähtenyt nollasta liikkeelle. Yrittäjä on uskonut asiaansa, ottanut riskin ja näin uusi yritys on saanut alkunsa. Joillekin yrittäjille riittää, että työllistyy itse ja jotkut taas haluavat kehittää ja kasvattaa yritystään.

Alkutaipaleella yrittäjä on huolehtinut itse kaikista käytännön asioista. Yrityksen kasvaessa hoidettavien asioiden määrä kuitenkin kasvaa eikä yrittäjän aika enää riitä, vaikka hän jatkaisikin työpäiväänsä. Toisaalta, samaan aikaan yrityksen henkilöstö on myös saattanut kasvaa ja useat yrittäjät jakavatkin omia työtehtäviään muulle henkilöstölle. Tai sitten ostetaan tarvittavia palveluita yrityksen ulkopuolelta.

Olen kuitenkin usein törmännyt tilanteisiin, joissa yrittäjä ei syystä tai toisesta rohkene luopua kaikista hoitamistaan asioista. Etenkin kasvavissa yrityksissä tämä on tavallista. Yrityksen osaaminen kuitenkin keskittyy liikaa yksiin käsiin ja sen myötä koko yrityksen toiminta voi olla vaarassa esimerkiksi yrittäjän sairastumisen vuoksi. Toisena haasteena on se, että yrityksen kasvu pysähtyy siihen, kun toiminta on liiaksi johtajakeskeistä. Vastuuta ja valtaa ei ole jaettu ja yrittäjä tekee kaikki päätökset. Jokainen meistä on rajallinen sen suhteen, kuinka paljon ja kuinka nopeasti asioita ehtii hoitamaan. Harmillisen usein käy niin, että yritys ei joko kasva enää suuremmaksi tai sitten tulee muita ongelmia ja yritys joutuu jopa lopettamaan toimintansa. 

Eräs yrittäjä kertoi kerran minulle oman yrityksensä kasvutarinan. Hän sanoi, että on aina palkannut itseään fiksumpia ihmisiä töihin, antanut heille vastuulliset työt ja sen jälkeen antanut sitten heidän hoitaa työnsä. Tiedän varsin hyvin, että osittain tämä oli leikinlaskua, mutta osittain varmasti totta. Tänä päivänä kyseinen yritys toimii mm. kaikissa Pohjoismaissa ja on alansa markkinajohtaja. Eräs toinen yrittäjä taas totesi, että ei hänen tarvitse osata itse kaikkea. Hän antaa työtehtävät sellaisille henkilöille, jotka osaavat ne parhaiten hoitaa. Tämäkin yritys menestyy tänä päivänä erinomaisesti.

Meillä kaikilla on luottohenkilöitä ympärillämme. Heihin kannattaa luottaa ja antaa asioita heidän hoidettavakseen!

Heinäkuussa 2019, Matti Mentilä